Един от най-големите ни спортисти празнува днес, научи Sofia24.bg. Весела Лечева

...
Един от най-големите ни спортисти празнува днес, научи Sofia24.bg. Весела Лечева
Коментари Харесай

Един от най-големите ни спортисти празнува днес

Един от най-големите ни спортисти чества през днешния ден, научи Sofia24.bg . Весела Лечева е родена във Велико Търново на 20 май 1964 година Живее в София. Тя е някогашна състезателка по спортна стрелба, ръководител на Българския стрелкови съюз, член на Комисия към МОК, член на Българския олимпийски комитет (БОК), някогашен народен представител, ръководител на Държавната организация за младежта и спорта и длъжностен министър на младежта и спорта в първото и второто служебно правителство на Гълъб Донев.

Завършва Националната спортна академия. Притежава научна степен – лекар.  Най-голямото достижение в спортната й кариера са двата сребърни медала от Олимпийски игри в Сеул през 1988 година и Барселона през 1992 година Тя е петкратен международен първенец. Четири пъти е притежател на Световната купа. Лечева е състезателят с най доста международни трофеи и до през днешния ден в олимпийските дисциплини на пушка дами.

Според статистиката на Международната федерация по спортна пукотевица българката има и най-вече извоювани трофеи в шампионатите за Световната купа за всички времена– 31 златни, 13 сребърни и 11 бронзови медала. От Европейски шампионати има завоювани 8 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала. Избрана за стрелец номер 1 на ХХ век в света в анкетата на Световната федерация по спортна пукотевица.

Председател на Българския стрелкови съюз от 2022 година, избрана отново на поста през юли 2023 г. Весела Лечева е член на комисията по " Обществените въпроси и корпоративните връзки " в МОК. Тя е член на Българския олимпийски комитет (БОК) от 2003 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР